Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
230 Postów
joanna kidawa
(asia68)
Stały Bywalec
Właśnie się zastanawiam jak sprawa wygląda gdy auto jeździ po No na polskich blachach a współwłaściciel pojazdu przebywa w kraju. Czy procedura wygląda tak samo? Myślę, że to trochę komplikuje sprawę. Przecież połowa pojazdu należy do kogoś kto jest rezydentem w pl i nie można go obarczać cłem w no. Z drugiej strony nie można fizycznie jeździć połową auta .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
100 Postów
Ricco Xxxxxx
(ricco)
Początkujący
bobslej napisał:
Bardzo proszę o odp

W jaki sposób tolle sprawdzają ile tu jesteś??
I skąd wiedzą jaka umowę masz?

masz umowe czyli i nr personalnay a pytasz jak sprawdza ile tu jestes ?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
100 Postów
Ricco Xxxxxx
(ricco)
Początkujący
asia68 napisał:
Właśnie się zastanawiam jak sprawa wygląda gdy auto jeździ po No na polskich blachach a współwłaściciel pojazdu przebywa w kraju. Czy procedura wygląda tak samo? Myślę, że to trochę komplikuje sprawę. Przecież połowa pojazdu należy do kogoś kto jest rezydentem w pl i nie można go obarczać cłem w no. Z drugiej strony nie można fizycznie jeździć połową auta .
wazne jest czy kierowca moze sie poruszac na pl numerach rejestracyjnych a nie kto jest wlasciceilem auta, samochod moze byc z wypozyczalni i tez zabiora !!!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1416 Postów

(Zuzu)
Maniak
asia68 napisał:

poczytać należałoby ten temat i parę poprzednich to byś wiedziała co i jak.
Co tu ma do tego samochód? tu chodzi o kierowcę jak długo i na jakich warunkach jest.

wezmę sobie kupie samochód co pół roku w pl. ba nawet będę miał dwa i przerejestrowywał co pół roku na siebie i jeździł tak do śmierci na polskich blachach w NO?
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
549 Postów
Grzegorz K
(Grzes203)
Wyjadacz
bobslej napisał:
Bardzo proszę o odp

W jaki sposób tolle sprawdzają ile tu jesteś??
I skąd wiedzą jaka umowę masz?

Wygląda to tak że jak Cię zatrzymują, pierwsza rzecz jaką sprawdzają to czy masz kubek na kawę ze Statoila.
Jeśli tak to urzędnik wróży z fusów i to co mu wyjdzie wypisuje na fakturze do zapłaty.
Jeśli nie posiadasz powyższego kubka lub masz ale na zeszły rok to sprawę kieruje się do Olafa z Rømmen, słynnego na całą okolicę bimbrownika i konowała.
On orzeka na podstawie tego co mu w stawie piszczy.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
7 Postów

(bobslej)
Wiking
no dobrze już dobrze . Nie wiedziałem i co gorsza nie posiadałem przy sobie umowy do tej pory . Dopiero teraz doczytałem że trzeba ją wozić!!!

A co kiedy zatrzymają cie tolle a ty nie masz umowy ani pozwolenia???
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
2387 Postów
Sethur Asher
(Sethur)
Maniak
bobslej napisał:

A co kiedy zatrzymają cie tolle a ty nie masz umowy ani pozwolenia???

Wtedy jestes turysta..

Inaczej przy kontroli wystarczy im twoj personalnummer..
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
7 Postów

(bobslej)
Wiking
Jeżeli wystarczy im personal nummer lub ewentualnie dowód osobisty. to zgoda ale nurtuje mnie dalej pytanie skad oni wiedzą jaka mam umowe i na ile ??

Czy pracodawca zgłasza do urzędu jaką umowe wystawia pracownikowi??

Przykład Dostałem pierwszą umowe na 6 m-cy zarejestrowałem sie w skacię pokazałem tą umowe na policji dostałem pozwolenie. Po tych 6 m-cach dostaję kolejna umowę na rok czyli w sumie czyli 18 m-cy w tym przypadku bez kombinowania moge jezdzic do max 12 m-cy. Zatrzymuje mnie tolle w 13 miesiącu nie mam umowy i w jaki sposób wiedzą czy jeszcze mogę czy juz nie ??!!

Może na podstawie danych z urzędu skarbowego?? że np miałeś 14 wypłat ?? Nie wiem A może cos z tym pracodawca ??

Co wy na to ?
Z góry dzięki za odp.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1416 Postów

(Zuzu)
Maniak
bobslej napisał:
Jeżeli wystarczy im personal nummer lub ewentualnie dowód osobisty. to zgoda ale nurtuje mnie dalej pytanie skad oni wiedzą jaka mam umowe i na ile ??

Czy pracodawca zgłasza do urzędu jaką umowe wystawia pracownikowi??

Przykład Dostałem pierwszą umowe na 6 m-cy zarejestrowałem sie w skacię pokazałem tą umowe na policji dostałem pozwolenie. Po tych 6 m-cach dostaję kolejna umowę na rok czyli w sumie czyli 18 m-cy w tym przypadku bez kombinowania moge jezdzic do max 12 m-cy. Zatrzymuje mnie tolle w 13 miesiącu nie mam umowy i w jaki sposób wiedzą czy jeszcze mogę czy juz nie ??!!

Może na podstawie danych z urzędu skarbowego?? że np miałeś 14 wypłat ?? Nie wiem A może cos z tym pracodawca ??

Co wy na to ?
Z góry dzięki za odp.

Policja sprawdzi od kiedy jesteś w NO, jeśli powyżej roku to TY musisz im udowodnić że możesz się poruszać pojazdem zarejestrowanym poza Norwegią.
Nawet osoby będące tu poniżej roku w pewnych przypadkach też nie mogą się poruszać autem na innych blachach, ale to już inna bajka.
warunki masz tu:
toll.no/upload/brosjyrer_veiledere/0709_...reg_kjoretoy_POL.pdf

czytać tematu i linków się nie chce co?

polskie gdybanie i kombinowanie, ehhhhhhhhhh
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok